Isnin, Julai 23, 2007

SALAM TAHNIAH
(buat saudara-saudara kita di Turki)
Err ... kita agaknya bila lagi?


8 komentar:

Tanpa Nama,  8:47 PG  

parti islam menang yes...
tapi ketua parti ini berjanji akan memelihara sistem sekular sedia ada...

Bukankah Malaysia ini adalah sebuah negara islam... ?

kiosk

zaidakhtar 11:21 PG  

Itulah politik bijak Erdogan yang perlu kita baca dan teliti sebaiknya. :-)

Haris Hauzah 5:22 PTG  

Ustaz,

politik sememannya begitu...
biar kita teliti bagaimanapun...
kesudahannya masih tanda soal...
tak begitu ?

Haris Hauzah

syauqah-el-wardah 10:22 PG  

Betul tu Haris Hauzah. ana sependapat dengan sdr.

Kita kat Malaysia ni duk kata yang itu adalah taktik politik, 'mengaku akan kekalkan sekular, tapi akan laksanakan Islam sebenar'.

Ana tertanya, adakah masyarakat yang menyokong sekular di Turkey begitu bodoh dan tidak sedar dengan taktik ni dan langsung memberi sokongan yang tidak kurang mantapnya kepada AK Parti? Kita yang di luar Turkey pula yang beria-ia mencanang bahawa Erdogan dan konco2nya akan menjunjung Islam sebenar di sana...

Hmm, kasarkah bahasa ana? Tapi itulah yang menyelumuti fikiran ana bila AK Party diumumkan menang.

Apa pandangan ust? Mungkin ana kurang mengkaji. Tapi amatlah pelik sekiranya orang luar yang mengetahui lebih daripada orang dalam negara itu sendiri.

Allahu a'lam

zaidakhtar 7:52 PTG  

wani,
kira okeylah tu.
sekurang-kurangnya isteri Erdogan dan Gul tahu menutup aurat.

dan, memang pun golongan yang menyokong sekular itu agak 'bodoh' dan tidak sedar. bukan di Turki saja, malah di mana-mana jua. kalau mereka sedar, tentulah mereka akan bukan setakat menyokong, tetapi memperjuangkan Islam.

mengapa tidak kita bersangka baik?

faridmw 11:57 PTG  

salam...

politik yang berteraskan islam yang perlu dilaksanakan didunia ini... baru la dunia akan amana dan tenteram...
tp adakah politik msia sekarang berterakan islam...?

mardhiah 10:31 PG  

Saya skeptikal yang opposition akan menang dalam masa terdekat ini.

Walaubagaimanapun jika kalah jangan frust sangat. Usah bimbang, usah ragu kerana Kapitalis, atau kini dengan rebranding neo conservatism pasti akan runtuh jua. Cubaan mereka mengekang kemaraan pertumbuhan ekonomi China yang berkemuncak pada Julai 2007 telah dapat Tun M & our very own Think Tank patahkan.

Untuk lebih faham lagi situasi Julai 2007, bolehlah mengulit Dewan Ekonomi edisi Julai.

Apa yang Opposition perlukan ialah satu barisan yang imejnya segak bergaya ala Umar Al Khatab dan sahabat yang empat. Opposition juga memerlukan gaya debat ala Ahmad Deedat.Tetapi Ahmad Deedat ekonomi.

Usaha perlulah difokus kearah memantap tradisi keterbukaan dan keilmuan seumpama ini. Sudilah kiranya Ustaz ke http://mardhee.multiply.com. Artikel berjudul Sadis ada sedikit sipi-sipi mengupas ciri-ciri yang diperlukan untuk the revival of Islam in this melinia.

Note:
Ilmu ekonomi moden & statistik ini sebenarnya piece of cake aje. Susah lagi ilmu bahasa, terutama bahasa Arab. Asasnya mudah...katakuncinya satu "imbang" dan ke"samarataan", pengecutan jurang... Bridging the GAP.

Dengan buku-buku asas karang Sir Bernard Beardshaw dan Dewan Ekonomi pun dah boleh berdepan dan berhujah dengan baik dengan pendokong neo conservative ini. Lagi pula cerita sejarah ekonomi ini memang sangat seronok untuk baca dan dianalisa bermula dari Trageri Oil price shock 1973, pengkhianatan, ketamakan which lead to Brethenwood, dimana semua matawang disandarkan pada Dollar Amerika...Cubalah dulu baca sejarah ekonomi dunia. then you can write about conspiracy theory in more convincing manner. kalau buat novel sure malatoplah.

sori ambil ruang sebab kalau saya dah mula ckp pasal ekonomi susah nak stop. oh..kalau beli Dewan Ekonomi jgn baca hok komen Tun Daim dulu. Jargonnya too teknikal nanti frust terus tak nak baca.

syauqah-el-wardah 12:57 PTG  

hari Khamis minggu lepas, sempat sembang lama dengan ustaz Hasrizal kat Uia ni (sementara menunggu kelas ust lepas Asar).

Baru jelas sekarang. apa yang ana tulis dalam komen ana pada ust tu, itu hanyalah salah satu sudut pandang daripada 3 pandangan (berdasarkan analisis ust Hasrizal, dan ana pun akui dengan facts and figure nya).

Erm, macam panjang sangat kalau ana nak tulis kat sini. terlalu banyak input yang ustHasrizal bagi selama 3 jam dgn beliau..

Untuk perincian, boleh baca di entry ust Hasrizal di Saifulislam.com . memang sangat husnudzon dengan diorang.

Pendapat ust Zaid adalah salah satu daripada pendapat-pendapat yang muncul di dunia ini hasil daripada kemenangan AKP tersebut.

hehe.. dengan kerdil dan rendah diri, ana mohon permisi.

wassalam

Catat Ulasan

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP