Sabtu, Mac 13, 2004

UMNO peralat tokoh agama

KEMASUKAN beberapa tokoh agama terkenal negara ke dalam Umno dan menjadi calon BN dalam Pilihan Raya ke-11 adalah fenomena yang sangat menyedihkan. Akan tetapi, pasti di sana ada hikmah daripada Allah yang tersirat yang selalunya sukar kita fahami.

Dr. Mashitah Ibrahim, Us. Firdaus Abdullah, Dr. Amran Kasimin antara nama-nama yang sangat dihormati dan agak kuat juga pengaruhnya di tengah masyarakat. Mashitah pensyarah UIA, Firdaus Imam Besar Masjid Negara dan Amaran pula pensyarah dan tokoh perubatan Islam terkenal yang menjadi murid kesayangan Dr. Haron Din. Malangnya, mereka ini telah meletakkan diri mereka setaraf dengan orang-orang yang menentang hukum Allah dan menghalalkan judi dan arak!

Umno sejak dulu terkenal dengan dasar pragmatik - iaitu dasar parti yang tidak berpendirian dan sangat oportunis terhadap peluang membantai musuh. Demi mengekalkan survival dan kuasanya di Malaysia, banyak yang telah Umno korbankan untuk memenangi hati bangsa asing dan memuaskan nafsu pemimpinnya.

Sayang sekali mereka bertiga yang disebutkan di atas tidak nampak keburukan itu dan sejarah yang telah berlaku kepada Anwar Ibrahim. Mereka tidak sedar betapa mereka diperalatkan untuk melawan tokoh-tokoh PAS yang sememangnya sukar ditandingi. Mereka dijadikan “alat” untuk menyekat pengaruh PAS

Kalau betul Umno mahu meletakkan mereka di dalam kerajaan, kenapa tidak dicalonkan saja mereka (yang digelar pemain agama oleh MB Kelantan) di kerusi yang selamat? Sebaliknya Umno mempertaruhkan mereka ini di kerusi yang sukar dan perit untuk dimenangi kerana kredibilit yang ada pada tokoh pembangkang di kawasan terbabit.

Misalnya, di Parlimen Permatang Pauh, Firdaus dicalonkan untuk melawan Dr. Azizah isteri Anwar Ibrahim yang menang di situ sebelum ini dengan majoriti lebih 9 ribu. Begitu juga dengan Mashitah yang menentang Taib Azamuddin mantan Imam Besar Masjid Negara yang sangkat kuat pengaruhnya di Baling.

Sejarah membuktikan, pemain-pemain agama begini kelak akan ditendang atau sekurang-kurangnya menjadi suratkhabar lama seperti yang terjadi ke atas A.Hamid Othman, Nakhaie, dan Yusof Nor. Dan yang terbaru, Hamzah Ramli, bekas Exco Agama Johor turut disepak keluar untuk memberi laluan kepada calon komponen BN.

Selamat bertanding Mashitah, Firdaus dan Amran. Selamat berkempen dan menghina hudud Tuhan. Selamat masuk ke dalam tong busuk dan kalian akan terkena najisnya!

0 komentar:

Catat Ulasan

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP