Isnin, Ogos 30, 2004

tiga
Malam ini Malam Merdeka. Ada countdown. Ada pesta. Ada percampuran lelaki wanita. Di mana-mana. Di seluruh negara. Justeru, saya sarankan, sesiapa yang ada berkawan baik dan memiliki nombor telefon bimbit para pegawai tadbir agama dan penguatkuasa tempatan, sila esemes mereka.

Suruh mereka beroperasi malam ini di taman-taman bunga dan tapak-tapak pesta. Banteras maksiat durjana!

dua
Dengarnya, NST akan muncul dengan wajah baru pada 1 September ini. Bukan lagi broadsheet tetapi kompak. Justeru kita melihat banyak iklan dalam akhbar yang berwarna merah jingga tertulis BIG, SMALL, BIG, SMALL selama sebulan ini. Itulah promosi NST untuk melariskan akhbarnya yang bersaing dengan The Star dan The Sun.

Dan Kumpulan Utusan juga hampir benar melancarkan sebuah akhbar yang boleh dianggap adik kepada Utusan Malaysia. Macam Harian Metro bentuknya, kalau tak silap saya. Kompak juga.

satu
Membaca liputan Muktamar Pas di akhbar-akhbar perdana kadangkala membuat kita mahu tergelak. Nampak sangat media media keliru dengan budaya yang ada dalam Pas. Malah lebih teruk lagi bila media tak dapat memahami apa itu muhasabah, apatah lagi wala’, baiah dan istilah-istilah lain yang sinonim dengan harakah Islamiyah.

Muktamar barangkali saja sama maknanya dengan Mesyuarat Agung. Tetapi Muktamar Pas dengan Mesyuarat Agung Umno adalah sesuatu yang sangat jauh berbeza. Macam Utarid dengan Pluto.

Muktamar bagi Pas adalah medan untuk bermuhasabah, medan sumbang-saran dan menguja semangat jemaah untuk berjuang lebih kuat. Ahli lazimnya akan lebih bersemangat sepulangnya mereka dari bermuktamar. Tapi Mesyuarat Agung bagi Umno adalah medan membaling kerusi (di beberapa peringkat cawangan dan bahagian), medan politik wang, medan untuk bina konsortium, medan mengampu-membodek dan pelbagai perkara jelek yang dihalalkan dalam demokrasi yang kononnya terpimpin.

Dalam Muktamar Pas ahli dibenarkan mengkritik pemimpin tapi tidak dalam Umno. Ingat kes Ku Li baru-baru ini? Hendak bertanding pun sudah disekat awal-awal lagi - dituduh akan membawa perpecahan - inikan pula mahu mengkritik pemimpin secara terbuka untuk kebaikan parti. Kirim salam sajalah.

Tapi kita harus akur itulah demokrasi terpimpin yang Umno miliki. Demokrasinya menghalang ahli bersuara, sebaliknya mengiyakan bila pemimpin menetapkan sesuatu yang mereka sendiri tidak suka dan menelan apa sahaja habuan yang diterima. Sedihnya, begitu nasib sebuah parti Melayu tercinta!

0 komentar:

Catat Komen

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP