Jumaat, September 03, 2004

HADIAH MERDEKA
Saya bersetuju dengan luahan hati warga Malaysia yang mengatakan pembebasan Anwar Ibrahim merupakan hadiah merdeka untuk rakyat. Mudah-mudahan ia menjadi titik tolak gelombang kebangkitan suara rakyat yang lebih bertenaga selain memulihkan imej institusi perundangan negara yang agak tercalar sekian lama.

Biarpun hanya dibenarkan aktif semula berpolitik pada 14 April 2008, tempoh pengharaman itulah yang sewajarnya digunakan sepenuhnya oleh Anwar bagi menyusun dan memantapkan lagi perjuangannya – selagi beliau berpegang teguh kepada prinsipnya – untuk membela rakyat dan menegakkan keadilan. Selamat kembali ANWAR!

ILMU BANTU
Apabila menyelak semula emel-emel yang terkandung dalam egroups sastera_Malaysia saya menemukan satu emel yang dihantar oleh Juliana Mohamed (pengantin baru) ke milis tersebut pada 5 Oktober 2000.

Ia berkenaan ILMU BANTU dalam karya sastera. Yang menariknya, ia dipetik daripada nota kuliah Hizairi Othman yang mengajar beliau ketika itu di UPM.

ILMU BANTU
Ilmu bantu/ antara displin membawa 2 konotasi
1) Definisi primer ialah penerapan displin ilmu ilmu seganding dalam karya sastera. Antaranya psikologi,sejarah,sosiologi,astronomi,kejuruteraan,
agama dan undang-undang.
2) Makna sekunder menjurus kpr kaedah penukangan cerita atau ilmu menulis itu sendiri yg byk menyentuh sifat intrinsik sebuah karya. Cthnya, aplikasi teori/aliran sastera/seni tertentu dlm karya sastera.(new journalism, intertextuality)

FAEDAH ILMU BANTU
Umumnya utk memberi pengalaman,pengetahuan, pemikiran yg lebih berharga lebih kreatif dan puitis utk pembaca & sebagai latihan menghadapi secara
tekun dan rapi.

1) Menilai & melihat bagaimana sastera bersepadu dgn bidang kehidupan yg lain.
2) Menggerak dan menggalakkan penulis memberi penilaian terhadap kepentingan kepelbagaian ilmu, sekaligus mengadunkannya dlm karya secara berestetika.
3) Menekankan kepentingan ilmu yg pelbagai dlm kritikan & kajian Sastera Melayu Moden
4) Memanfaatkan sastera sebagai sumber pengkajian bidang-bidang bukan sastera.

Kedah utama mendapatkan ilmu bantu :
1) Pembacaan
2) Penyelidikan
3) Majlis ilmu

Kepentingan ilmu bantu dalam karya kreatif diperkuatkan oleh pandangan Edmund J.Smith dlm buku beliau Postmodernism & Contemporary Fiction (1991).
Antara faktor yg membezakan antara penulis moden dan penulis pasca moden ialah sifat penyelidikan & unsur kritikal yg wujud dlm karya itu.

Walaubagaimanapun penulis perlu mengelakkan memasukkan ilmu bantu secara sebuatan sahaja atau ditahap permukaan sahaja kerana boleh diragukan motifnya hanya memberitahu penulis itu tahu atau sengaja menunjuk-nunjuk.

Ilmu bantu tidak berlebihan agar pembaca tidak terasa spt membaca karya bukan kreatif. Aspek katarsis / kesan emosi perlu melebihi kesan intelek apabila membaca karya sastera.
1 komentar:

Tanpa Nama,  5:04 PTG  

Very cool design! Useful information. Go on!
» »

Catat Ulasan

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP