Isnin, Disember 13, 2004

BEBERAPA PEMBETULAN
Dalam kertas kerja Talib Samat yang mengulas Sesegar Nailofar baru-baru ini terselit beberapa kekeliruan/kesilapan maklumat yang tidak disengajakan:

1- Novel Sesegar Nailofar karya Zaid Akhtar, seorang penulis muda berbakat besar kelahiran Segamat, Johor, pernah memenangi hadiah ketiga Pertandingan Novel Remaja dalam Siri Hadiah Sastera Kumpulan Utusan pada tahun 2000.

Pembetulan: Penulis lahir di Endau, Mersing. Tetapi bersekolah menengah dan kini menetap dan mengajar di Segamat.

2 - Kisah percintaan di antara Iqbal yang sedang menuntut di Universiti Yarmouk,Jordan dengan Salsabila yang berada di Segamat, Johor yang sudah berusia lima tahun itu dan dipisahkan oleh lautan dan daratan lebih ribuan kilometer itu berakhir dengan kekecewaan bila menerima sepucuk surat dari Salsabila Shamsuddin di Segamat,Johor yang mengakhiri segala hubungan mereka.Salsabila terpaksa bernikah dengan waris sebelah ibunya pada 12 September sebagai teman hidupnya yang dipilih oleh keluarganya khususnya ibunya.Tarikh 12 September dipilih bukan 11 September untuk tarikh pernikahan Salsabila Shamsuddin dengan jejaka pilihan keluarganya.

Timbul pertanyaan mengapa tarikh 12 September yang dipilih pengarang.Tidak tarikh 11 September kerana tarikh 11 September adalah tarikh kemusnahan dua menara berkembar di kota New York, Amerika Syarikat yang kemudiannya membawa mala petaka kepada umat lslam bila dituduh pengganas yang menyebabkan Afghanistan,Iraq diserang oleh Amerika Syarikat pimpinan George Bush tanpa sebab alasan yang munasabah.

Pembetulan: Novel Sesegar Nailofar ditulis dalam tempoh seratus hari sekitar bulan September 2000 hingga Disember 2000. Malah ia memenangi Hadiah Sastera Kumpulan Utusan bagi tahun 2000 tetapi majlis penyampaiannya diadakan pada Mei 2001 dan ia diterbitkan juga pada 2001. Jadi, ia tiada kena mengena dengan tarikh 11 September 2001 yang belum lagi terjadi. Tarikh 12 September dipilih mengikut kewajaran perjalanan plot novel berkenaan.

Terima kasih kepada Haji Talib Samat yang sudi mengupas novel sulung saya. Moga Allah cucuri rahmat.

1 komentar:

Tanpa Nama,  4:01 PTG  

Very cool design! Useful information. Go on!
» » »

Catat Ulasan

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP