Sabtu, Mac 06, 2004

Demam Pilihanraya telah bermula!
Kadang-kadang kita berasa seronok membaca artikel-artikel yang kritis sebegini. Walaupun barangkali ada yang tidak suka (maafkan saya!), tetapi saya selitkan juga tulisan penulis ini kerana kita tidak sepatutnya membiarkan telinga dan mata kita mendengar dan membaca berita atau komentar dari sebelah pihak sahaja - itu bukan contoh demokrasi terpimpin!

Apabila menonton Buletin Utama di TV tiga suku malam tadi, terjawablah segala teka-teki berkenaan tarikh Pilihanraya Umum ke-11. Rakyat Malaysia akan keluar membuang undi pada 21 Mac 2004. Penamaan calon pula pada 13 Mac 2004.

Biarpun teka-teki sudah terjawab, namun pelbagai persoalan dan rasa lain pula yang timbul. Apa lagi hati ini sangat meluat dengan memek muka dan nada suara seorang pengerusi suruhanjaya yang mempunyai lagak mengalahkan menteri.

Cara beliau menjawab soalan dan membuat pengumuman ketara mengisyaratkan yang beliau seolah-olah terlalu berkuasa ketika ini.

Pelbagai persoalan yang timbul itu, salah satunya pastinya menyentuh tentang tempoh berkempen yang semakin pendek dan layak dimasukkan ke dalam Malaysia’s Book of Records.

Lapan hari (tidak termasuk hari mengundi) memang pun rekod baru memecahkan rekod sebelum ini iaitu pada 1986 dan 1999 tempoh berkempen cuma 9 hari.

Dan dari statistik jumlah persen yang keluar mengundi juga sangat merosot pada kedua-dua tahun berkenaan iaitu 69% dan 71%.

Ini adalah bukti menunjukkan betapa tempoh berkempen ‘wajib’ dipanjangkan bagi menarik ramai rakyat keluar mengundi.

Sayangnya, jawapan SPR berkenaan kenapa tempoh itu disingkatkan sangat tidak berasas.

Tan Sri Abd. Rashid Abd. Rahman dengan sinis menjawab betapa sebelum ini parti-parti politik telah bertahun-tahun berkempen, masakan tidak cukup lagi?

Begitu juga dengan tuduhan isu “tawaran syurga”, SPR sengaja menyindir PAS yang sememangnya sinonim dengan Islam dan keadilan sejagat.

Tindakan SPR menyentuh isu itu dilihat tidak adil dan dapat dirasakan nada sindirannya mewakili pihak BN. Soal syurga neraka adalah soal amalan manusia yang tidak kena-mengena dengan tugas SPR.

Rasanya, tidak akan timbul kekecohan atau rusuhan jika ada parti yang menggunakan syurga neraka dalam kempen mereka.

Bukankah perbuatan mengundi juga akan dicatat sama ada oleh Raqib dan Atid di buku amalan masing-masing?

Tambah menyedihkan kita, SPR sekali lagi jelas menjadi “budak suruhan” Umno apabila mengharamkan 3 tokoh utama KeAdilan daripada bertanding.

Alasannya juga dangkal, tidak demokratik dan menjatuhkan kredibiliti SPR itu sendiri sebagai suruhanjaya bebas yang kononnya “cekap, adil dan telus”.

Umno yang dikenalpasti sangat tidak jujur dalam pilihan raya tentunya bergembira dengan tindakan-tindakan Pengerusi SPR ini.

Kebaculan Umno/BN untuk berhadapan dengan kempen pembangkang dibantu oleh SPR.

Kempen mereka dapat masuk ke setiap rumah warga Malaysia setiap hari tanpa sekatan, tetapi kempen pembangkang sudahlah diberi tempoh hanya 8 hari, disekat pula dengan pelbagai akta atau peraturan yang kadang-kadang tidak masuk akal.

Amat malang bagi demokrasi di Malaysia apabila terpaksa berdepan dengan halangan-halangan sebegini. Pilihanraya walaupun belum bermula, tetapi sudah nampak berat sebelahnya. Parti bukan BN ibarat satu pasukan bola yang berhadapan dengan 14 orang pemain lawan (termasuk pengadil dan 2 penjaga garisan yang menyebelahi lawan) juga penganjur kejohanan yang memendekkan tempoh permainan daripada 90 minit kepada 80 minit sahaja.

Jelas di sini, SPR telah diperbudak-budakkan oleh Umno dan BN. Justeru, tidak salah kalau ramai menganggap SPR kini parti komponen BN yang ke-15!Read more...

Khamis, Mac 04, 2004

I
Aku sebenarnya hilang mood untuk mencoret di blog ini sejak menjelang Mac. Apatah lagi dengan pembubaran Parlimen yang diumumkan hari ini, 4 Mac 2004. Debar makin menggunung. Resah kian mengapung.

Bukan kerana aku minat politik. Bukan kerana aku pemerhati politik tidak bertauliah. Tapi barangkali kerana aku lebih terkenangkan survival Islam dan Melayu di Malaysia ini (sebenarnya ada 8 sebab lagi yang menyebabkan aku gelisah menanti sekali lagi proses demokrasi (dipimpin) ini berlangsung).

(Survival Islam dan Melayu seakan kelam dan maya bila terimbas SAR yang disekat dan ditutup, LUTH yang khabarnya terjerumus dalam tahi judi, Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris dan banyak lagi.)

Di benakku tertanya: Siapa sebenarnya pembela agama dan bangsa?

II
Justeru, parlimen dibubarkan hari ini. DUN2 juga dibubarkan sekali. Maknanya, tiada siapa lagi yang bergelar Perdana Menteri, Menteri apalagi Menteri Besar. Maka haramlah segala jentera kerajaan dijadikan alat untuk membaham pihak lawan oleh parti pemerintah. Tapi, andai ia berlaku, memanglah pilihanraya ini tidak bersih dan pihak yang berbuat demikian tidak bermaruah!

Dan rasanya memang ia berlaku ….
Lalu aku diburu cuak. Apakah Pilihanraya Umum ke-11 ini akan jadi yang terkotor dalam sejarah?

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP