Khamis, Mei 27, 2004

+
Sebenarnya baru seminggu saya menerima novel Tunggu Teduh Dulu oleh Faisal Tehrani yang saya pesan/beli melalui pos. Novel Faisal yang mana pula tu? Alah, yang keluar secara bersiri di ruangan Agama Utusan Malaysia (Isnin-Rabu) mulai 1 Mac sehingga 31 Disember tahun lepas. Tebalnya cecah 700 lebih muka surat. Harganya, Subhanallah. Selepas novel IMAM, rasanya tidak pernah saya beli novel Melayu semahal itu. RM49.90 (termasuk belanja pos). Di dalamnya ada tulisan tangan beliau, tapi tanpa tanda tangan. Anda boleh lihat promosinya di www.se-lain.com.

Apapun, saya puas hati beli. Ia antara novel terbaik Faisal. Dengarnya, SN Shahnon Ahmad dan SN Abdullah Hussain pun mengikuti dan memuji novel TTD itu. Watak utamanya Salsabila Fahim dan sudut pandangannya menggunakan sisi orang pertama (saya).

Sementara novel terbaru Faisal yang menang Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2003 minggu lepas berjudul 1511H (Kombat) belum saya dapati. Sabtu atau Ahad ini saya ke PWTC, dan akan mendapatkan autograf Faisal berserta novel itu. Kalau ada rezeki mungkin kita akan menemui beliau di booth Kumpulan Utusan sedang sign novel-novel peminatnya macam pada hari terakhir Pesta Buku Antarabangsa tahun lepas. Berkenaan novel barunya yang dikatakan berkesinambungan dengan 1515 kita boleh lihat di http://1511-kombat.tripod.com

Seperti tahun lepas, tahun ini RTM mengundang lagi pemenang-pemenang novel remaja Hadiah Sastera Utusan ke Selamat Pagi Malaysia. (Ya Allah, saya masih teringat situasi saya menjawab soalan si Norazli tanpa apa-apa persiapan sebelum itu secara langsung di TV1. Kelakar juga. Di kantin sekolah dan bilik rehat asrama, penuh para pelajar menonton guru mereka masuk TV. Tapi pengetua saya ketika itu, tetap mahu mengadakan mesyuarat guru dan menyebabkan guru-guru lain berasa ralat tidak dapat menonton siaran langsung SPM pagi itu. Pulang dari KL, pada minggu depannya, saya menerima surat tunjuk sebab daripada pengetua - mengapa tidak hadir mesyuarat - walhal saya sudah memaklumkannya.) Jadi waktunya macam dulu juga. Pagi Sabtu, jam 8.10 pagi. Minggu ini khabarnya giliran Siti Jasmina Ibrahim, pemenang tempat ketiga.

-
FC Porto akhirnya berjaya mengulangi kejayaan 1987 mereka dengan menjuarai Piala Eropah apabila menewaskan AS Monaco 3-0 di Arena Auf Schalke, Gelsenkirchen. Jose Maurinho yang membawa 5 gelaran untuk Porto dalam masa dua setangah tahun meletakkan jawatannya sebagai pengurus sebaik mengecapi kejayaan itu dan memilih untuk ke Chelsea.

Read more...

Selasa, Mei 25, 2004

+
Kak Nisah menghubungi saya lewat sms. Katanya ada Wacana Novel Remaja Hadiah Sastera Kumpulan Utusan di Hotel Quality pada hari Sabtu, 29 Mei ini. Ya, saya akan pergi, tapi hotel itu di mana? Kak Nisah balas: ala di Jalan Raja Laut, sebelah Sogo, dekat-dekat dengan Pertama Complex. Boleh naik STAR turun di Bandaraya atau Komuter turun di Bank Negara. Ye ke gitu? Saya bukan tau sangat KL ni. Main redah saja. Tapi saya tak takut sesat. Manusia ikhlas dan berniat baik untuk ke majlis ilmu, Tuhan suka. Saya pasti menemui lokasinya. Bayaran daftar RM60. Terhad untuk 30 peserta sahaja. Tapi Utusan Malaysia semalam mencetak, program bermula 8.30 malam. Hahaha. Ada ralat di situ. Kak Azah membetulkannya semula lewat sms. Sebenarnya 8.30 pagi hingga 5.30 petang. Dan Kak Azah baru menelefon saya sebentar tadi, mahu memastikan kehadiran. Insya Allah.

-
Yang geramnya, sekolah saya yang memang layak dianggap sekolah tersibuk di Segamat akan menjadi lokasi pertandingan pidato pada hari tersebut. PPD pun satu, macam dah takda sekolah lain di Segamat nak menjadi tuan rumah. Asyik-asyik SMKAS. Sabtu lepas, Hari Guru peringkat daerah di sekolah kami. Pagi Jumaat ni, ada Kuiz Koperasi, juga di sekolah kami. Hari Sabtu pun boleh terselit lagi. Ya rabbi. Yang jadi mangsa semestinya adalah guru-guru sekolah ini sebab terpaksa menjadi AJK kecil dan program-program hujung minggu hatta PMP pun banyak terganggu. Guru-guru sekolah lain enak-enak berjalan ke lain, kita terpaksa jadi pak pacak di sekolah setiap hujung minggu menanti tetamu/peserta di dewan besar. Pernah satu ketika dua program serentak pada satu hari. Di dalam dewan ada program lain, di dataran letak kereta ada program kawat kaki. Semua orang merungut, bukan saya saja. Tapi suara kami kecil.

+
Houllier akhirnya dipecat oleh Liverpool selepas 6 tahun menerajui pengurusan kelab paling berjaya di Britain itu. Baguslah tu. Carilah pengurus yang lebih baik. Nasib baik Pool layak ke UCL. Lega. Harap pengurus baru nanti akan menerapkan permainan yang lebih menghiburkan dan menyerang seperti Arsenal.

-
Salwa, anak murid saya di sini, gagal ke MPR sebab lewat jawab surat. Rupanya hanya 40 calon terawal yang reply / respons semula kepada DBP sahaja yang terpilih ke Genting. Silap keluarganya juga yang tidak memaklumkan surat yang telah sekian lama tiba di rumah. Salwa di asrama, manalah dia tahu surat dah sampai lebih dua minggu. Saya hubungi A. Wahab Hamzah, bertanya kalau-kalau ada can menyelit lagi. Jawapannya negatif. Namanya dibawa ke tahun depan. Dia baru 16, muda lagi. Harap-harap tidak melepas ke MPR macam saya dulu. Kesian.

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP