Jumaat, September 23, 2005

Wakil Kinabatangan mahu 'Mencari Cinta' dihentikan
Oleh ROY RASUL

KUALA LUMPUR, 22 Sept (Harakah) - Sesi soal jawab Dewan Rakyat hari ini, menyaksikan wakil kerajaan, Dato’ Bung Mokhtar Radin (BN–Kinabatangan) dengan lantang meminta program realiti TV ‘Mencari Cinta’ di stesen TV3 dihentikan serta-merta.

Ini katanya, dalam soalan tambahannya, program tersebut menunjukkan seorang perempuan ‘melondeh sana melondeh sini’ bagi berjumpa dengan 10 lelaki.
“Apa mesejnya, apa moralnya dalam cerita itu,” bidasnya.
Beliau berkata, jika program tersebut ditafsirkan moralnya mengajak masyarakat iaitu wanita mencari 10 lelaki kemudian dipilih mana yang baik dan mana yang tidak baik, ia perlu dihentikan serta merta.
Katanya, ini disebabkan masejnya tidak baik dan rancangan Mencari Cinta adalah rancangan dari Amerika yang tidak baik untuk ditiru.
“Saya mahu tanya YB apakah rancangan Mencari Cinta satu mesej yang tepat kepada masyarakat kita. Mesejnya tidak baik dan ia bukan hiburan,” katanya.

Sebelum itu Timbalan Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Dato’ Shaziman Abu Mansur semasa menjawab isu realiti TV dalam sesi soal jawab hari ini berkata, TV pada masa ini tidak hanya terhad kepada siaran yang bercorak hiburan semata-mata.
“Tetapi ia bercorak kepada aspek pembangunan, kekeluargaan, pendidikan, integrasi nasioanal dan sebagainya,” katanya semasa menjawab soalan Mohd Razali Che Mamat (BN – Kuala Kerai).
Mohd Razali dalam soalan asalnya meminta menteri berkenaan menyatakan mengapakah program realiti TV yang diasirakan di stesen TV kebanyakan bercorak hiburan semata-mata. - lanh

Komen: Setuju sangat. Menyampah tengok Elly. Geram tengok Dr. Tengku Hasmadi.

0 komentar:

Catat Ulasan

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP