Rabu, Oktober 18, 2006

Memang ada KASTAnya?

"... .Sastera memang ada kelasnya. Malah sasterawan pun khabarnya ada kelas dan kastanya. Di DBP, kita menganggap semua sasterawan dan karyawan itu sama sahaja. Tentulah penghormatan kita berikan kepada mereka yang dinobatkan. Tetapi kita menganggap bahawa saudara semua ialah sebagai penulis sebagai pencetus minda sebagai penggerak bangsa dan juga sebagai pencatat dan penegur..."

(Ucapan Penutup Seminar Persuratan dan Peradaban Nasional, Port Dickson, 6 Ogos 2006)
Nak baca lanjut tulisan penulis ternama ini tentang kasta? Klik sini!

2 komentar:

Faisal Tehrani 4:26 PG  

salam,
Ini ucapan dato johan jaafar kah? saya ada di seminar PD ini tapi tak berapa dengar sangat ucapannya kerana macam tergesa-gesa sahaja nak disudahkan.

karyawan dan sasterawan sama sahaja? aiyo adakah ini bermakna ini satu fahaman pluralisme, macam liberalisme juga. pluralisme kata semua agama sama sahaja. lata uza, Jesus, Allah sama sahaja. mana boleh? ini menyalahi fitrah. dan lojiknya apa pun dalam dunia ini tak sama. ini melanggar lojik ni.

alamak adakah yang dimaksudkan sastera sama sahaja ini satu bentuk pluralisme juga.

Issy bahaya ni, kena minta fatwa dato harussani ni.

Risau pulak tiba2. issyyy...macam mana nak buat ni? kalau orang yang tak berapa nak tangkap lojik akan termakan ni. kalau orang yang emosi akan terima ni. issyy risau, risau...

banyak betul benda tak senonoh dan tak lojik.

issyyyy

BooK 7:17 PG  

agak nya. orang macam aku ni kasta dok kat mana?

Catat Ulasan

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP