Sabtu, Jun 17, 2006

MENANTI TSUNAMI

Menurut THE STAR, Pak Lah dilaporkan sebagai berkata:

This is not an Umno meeting. I wont make any statement until after the Umno meeting.

Nampaknya tsunami politik di Malaysia dijangka akan melanda lagi. Mungkin minggu depan. Mungkin minggu satu lagi. Atau kalau tidak, mungkin pada minggu selepas minggu yang satu lagi. Kalau benar ia berlaku seperti yang diramalkan, Tun Mahathir akan mencipta rekod menjadi pemimpin pemimpin Umno yang dipecat sebanyak dua kali. Pertama, ketika zaman Tunku (ingat lagi The Malay Dilemmanya yang pernah diharamkan dulu). Kedua, barangkali pada zaman Dollah Badawi yang katanya dia 'tersalah lantik'.

Moga tsunami kali ini memberi banyak manfaat untuk saf pejuang yang cintakan Islam. Ameen.

Read more...

Jumaat, Jun 16, 2006

CERITERA BERSAMA KARYAWAN SASTERA SIRI 5/2006
Program “Ceritera Bersama Karyawan Sastera” merupakan sebuah program berbentuk ‘santai sastera’ yang diilhamkan untuk diadakan oleh Unit Sastera DBP Wilayah Selatan pada setiap hari Sabtu minggu pertama bermula Mac hingga September 2006. Sebanyak 6 siri program ini akan diadakan pada tahun ini yang melibatkan genre puisi, cerpen, novel dan teater.

Untuk program siri kelima ini, DBP Wilayah Selatan akan mengundang
Nazim Mohd. Subari
yang merupakan seorang karyawan muda Johor yang giat dalam
bidang penulisan puisi serta cerpen di peringkat negeri Johor dan kebangsaan.
Karya puisi beliau sering mendapat tempat dalam media arus perdana termasuk penulisan karya cerpen. Beliau merupakan seorang guru sekolah yang mengajar jauh di pedalaman Endau, Mersing ini pernah meraih beberapa hadiah atau anugerah sastera antaranya termasuklah Hadiah Sastera Darul Takzim.

Dalam program yang diadakan sejak siri pertama hingga keempat telah menampilkan karyawan muda sastera iaitu Azhar Salleh (Genre Puisi) - 4 Mac, W.B. Rendra (Genre Cerpen) - 2 April, Zaid Akhtar (Genre Novel) - 6 Mei dan Affix Zulkarnaen Adam (Genre Teater) - 3 Jun.

Program ini akan diadakan pada tarikh, masa dan di tempat berikut:

Tarikh: 1 Julai 2006 (Sabtu)
Pukul : 9.00 pagi - 10.30 pagi
Tempat: Balai Seminar DBP Wilayah Selatan,
Larkin Perdana, Johor Bahru.

Masyarakat awam dijemput menghadiri program tersebut di atas.

Sebarang maklumat lanjut, sila hubungi:
Rusdi Abd. Rahman (07-235 8802) / Mohd. Rizal Mohd. Ali (07-236 8282)

Read more...

Selasa, Jun 13, 2006

Beberapa petikan dalam kunjungan ke blog2 menarik

Blog Presiden
"Apabila Hamas menerima sumbangan dari beberapa buah kumpulan Islam yang lain, maka dapatlah mereka menjalankan kerja-kerja bagi menarik sokongan kepada perjuangan mereka, walaupun tidak sama jumlahnya dengan apa yang diperolehi oleh FATAH.

Bezanya ialah, walaupun FATAH mempunyai sumbangan yang banyak, tetapi wang tersebut telah diselewengkan sesama sendiri, dengan mereka melaksanakan projek yang boleh mengenyangkan perut mereka sendiri.

Sebaliknya, Hamas telah melaksanakan projek kebajikan. Dengan sumber kewangan yang sedikit itu, mereka telah mendirikan hospital, sekolah, pusat didikan kanak-kanak, mendirikan rumah anak-anak yatim, memberi bantuan kepada para janda yang suami mereka syahid di dalam peperangan, memberi bantuan kepada isteri-isteri yang suami mereka ditahan dan ditangkap dan berbagai-bagai kerja-kerja kebajikan yang lain.

Kerja-kerja yang telah mereka laksanakan itu telah berjaya menarik rakyat Palestin untuk menyokong mereka. Apabila pilihanraya diadakan, Hamas telah menggunakan strategi serampang dua mata, dimana sebahagian dari mereka meneruskan Jihad menentang Israel, manakala sebahagian yang lain menyertai pilihanraya."

Diari Seorang Mujahid
Saya tersenyum membaca kandungan mesej tersebut : "Ustaz ! bangun ... Portugal akan kembali menjajah Angola ! Saksikan Kehebatan Christiano Ronaldo dan Luis Figo meluaskan wilayah jajahannya."

Saya tidak kenal siapa penghantarnya , tetapi saya yakin ini sms dari kawan - kawan yang hanya mengusik saya . Saya lihat jam di tangan menunjukkan pukul 3 pagi.

Saya kepenatan , lalu terlena kembali . Tiba - tiba sekali lagi saya dikejutkan oleh bunyi siren yang nyaring dari handphone saya . Sms lagi !

Saya bangun dan membacanya , : "Ustaz ! Bangun Tahajjud , 15 minit lagi sambung separuh masa kedua , Portugal vs Angola

Blog Ketua Pemuda Islam Johor
Menurut Mufti Perak, Dato Seri Harussani Zakaria sewaktu ditemui baru-baru ini, berkata bahawa masyarakat umat Islam dan orang Melayu seringkali leka dengan hedonisme (suka berhibur) seumpama seperti seni suara dan bola.

"Pada 1967, Sinai jatuh ke tangan Israel kerana pada waktu itu orang Arab sedang disibukkan dengan bola!" katanya. Beliau menyatakan bahawa 'kegilaan terhadap bola' adalah salah satu penyebab Tanah Arab jatuh ke tangan penjajah dan perkara ini juga tidak mustahil berlaku kepada negara ini.

Ulasan Ketua Pemuda Islam Johor:
Bila saya membaca berita ini, saya ingin mengingatkan kepada diri saya dan teman-teman semua supaya tidak terleka dengan pertandingan bola sepak dunia yang sedang berlangsung sekarang ini.

Saya juga peminat sukan ini terutama World Cup yang berlangsung ketika ini tetapi kita juga perlu ingat bahawa musuh Islam tidak sesaat pun berhenti merencana dan merancang bagaimana untuk menjatuhkan dan merosakkan Islam.

Blog Pemuda Islam Kawasan Sekijang
Maka apa lagi yang boleh diharapkan dari sebuah organisasi itu jika ianya berketuakan seorang yang pengecut dan bacul. Jika membentengi diri sendiri dari segala tuduhan pun dia tidak berkemampuan maka bagaimana dia hendak membentengi kepentingan orang lain ? Aduhai...!

Benar pengecut dan bacul adalah perkataan yang keterlaluan, tapi soalnya jika hendak menjawab tuduhan yang dilemparkan kepada diri sendiri pun ditunjukkan kepada orang lain untuk menjawabnya maka adakah perkataan lain yang sesuai digunakan bagi merujuk kepada orang sedemikian rupa kelakunya selain daripada perkataan tersebut

Read more...

Ahad, Jun 11, 2006


STATISTIK PENDAFTARAN KELAHIRAN ANAK LUAR NIKAH

( 1999-2003 )
= 30,978 dari 70,430 = anak orang Islam!

1. SELANGOR = 12, 836 orang
2. PERAK = 9, 788 orang
3. KUALA LUMPUR = 9, 439 orang
4. JOHOR = 8, 920 orang
5. SABAH = 8, 435 orang
6. NEGERI SEMBILAN = 4, 108 orang
7. PAHANG = 3, 677 orang
8. KEDAH = 3, 496 orang

9. PULAU PINANG = 3, 412 orang
10. MELAKA = 2, 707 orang
11. KELANTAN = 1,730 orang
12. PERLIS = 691 orang
13. SARAWAK = 617 orang
14. TERENGGANU = 574 orang

JUMLAH = 70,430 orang .

*Statistik dari Jabatan Pendaftaran Negara

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP