Khamis, November 16, 2006

PANTUN 2 RANGKAP

Dari Langkawi ke Kuala Perlis,
singgah di jeti menempah feri;
usahlah sekadar menjulur keris,
sedang ekormu bergelumang tahi.

Usahlah sekadar menjulur keris,
sedang ekormu bergelumang tahi;
hapuskan dasar Bahasa Inggeris,
hormati ulama hancurkan IFC!

Read more...

Isnin, November 13, 2006

KAMI SOKONG!

Ketetapan Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu VII yang telah diadakan di Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur (DBP) baru-baru ini :

* Mendesak kerajaan melalui pelbagai jabatan dan agensinya supaya mendidik masyarakat sentiasa menghormati bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan kesusasteraan.
* Menuntut status bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama dalam sistem pendidikan dikembalikan keadaannya seperti sebelum 2002 termasuk proses pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik.
* Memastikan peningkatan peranan dan fungsi bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan bahasa peradaban oleh institusi ilmu, pemerintah dan seluruh warganegara.
* Meminta kerajaan agar membina dasar buku berbahasa Melayu untuk melengkapi perpustakaan ilmu, industri buku dan penyebaran kesemua perpustakaan dalam negara.
* Menegaskan kembali keyakinan terhadap kewajaran prinsip-prinsip Dasar Kebudayaan Kebangsaan sebagai landasan kaedah pembinaan kebudayaan kebangsaan Malaysia demi kesatuan dan keutuhan bangsa.
* Peningkatan mutu sastera melalui pelbagai strategi termasuk penterjemahan karya agung dan dukungan yang kuat terhadap para karyawan dalam pelbagai aspek.
* Menuntut kerajaan sentiasa memberi pengiktirafan kepada para karyawan sastera kerana peranan dan sumbangan mereka terhadap karya dan pembinaan sastera kebangsaan yang bermutu.
* Mendesak kerajaan memberi pengiktirafan terhadap peranan besar dalam kalangan gerakan rakyat pelbagai badan bukan kerajaan (NGO) untuk memajukan bahasa, sastera dan kebudayaan kebangsaan pada tahap antarabangsa.
* DBP perlu memberi sokongan terhadap peranan dan fungsi Jawatankuasa Pemeriksaan Bahasa Melayu yang dibentuk oleh kerajaan.
* Menyambut baik bakal pindaan Akta Bahasa Kebangsaan yang memberi kuasa kepada DBP sebagai agensi penguat kuasa terhadap segala kelemahan penggunaan dan perlaksanaan fungsi bahasa di dalam negara.
* Menyokong usaha DBP sebagai badan yang dipertanggungjawabkan untuk memperkasakan kreativiti para karyawan sastera, meluaskan khalayak sastera dan meningkatkan mutu hasil sastera pada tahap global

Rujuk sumber!

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP