Rabu, Mei 30, 2007

ZIKRA FATH ISTANBUL (1453-2007)

Rukyahnya terlempar jauh ke tengah selat seraya hinggap pada sebuah kruiser yang sedang melintas. Perlahan-lahan ia menyusur, berderu dan meninggalkan busa-busanya di belakang sebelum singgah di sisi dermaga yang sarat dengan bot-bot kecil.
“Muhammad al-Fatih dan tenteranya dikatakan berkubu di sana.”
Dia masih dapat melihat Erfan berdiri di situ sambil menuding ke arah dua buah
kapal kargo yang berlabuh di tengah laut yang
membiru. “Laut di depan kita ini adalah laluan maut untuk sampai ke Halic. Bayangkan, Byzantine meletakkan meriam di sepanjang tebing untuk menggempur kapal-kapal Uthmaniyah,” sambungnya lagi.

Afham memejam sejenak - cuba membayangkan saat itu – kemudian memandang semula ke tengah laut.
“Palta Oglu!”
“Tuanku!” Lelaki itu terperanjat melihat sultan memecut kudanya hingga ke gigi air dan berteriak meniupkan semangat kepada mereka yang berada di atas kapal.

“Panji daulah ini di tangan kamu. Laut terbentang luas di hadapanmu. Kamulah yang akan menentukannya, sama ada menang berjuang atau laut itu akan menjadi saksi kesyahidanmu.”
Panglima perang itu tunduk mendengar arahan. Muhammad al-Fatih menghunus pedangnya ke langit.

Afham mendengar sultan muda itu menjerit.
“Dengar sini semua! Sampaikan pesanku ini kepada semua tentera kita! Kita sekarang berada di medan jihad. Lihatlah kapal-kapal musuh di depan sana. Kamu ada dua pilihan. Sama ada kamu tawan kapal-kapal Byzantine itu atau pun kamu tenggelamkan sahaja kesemuanya. Sekiranya kamu gagal, maka jangan pulang kepada kami sedangkan kamu semua hidup!”
Dia bersuara lantang kepada tentera-tenteranya. Masing-masing akur dan patuh.

“Takbir!”
“Allahu Akbar!”

Lantas berlakulah peperangan yang sangat hebat. Tetapi kesukaran merempuh rantai raksasa yang diletakkan di pintu masuk ke perairan Halic memberi kelebihan kepada tentera Kristian Byzantine. Beratus-ratus bedilan meriam ditujukan ke kapal-kapal Uthmaniyyah menyebabkan ramai yang gugur dan mereka terpaksa berundur.

Sultan kelihatan sangat murka. Palta Oglu dipecat serta-merta dan digantikan oleh Hamzah Pasya. Dia dan Khalil Pasya cuba memujuk sultan supaya menurut sahaja kehendak penduduk Constantinople yang mahu tunduk kepada Empayar Uthmaniyyah tanpa menakluknya. Tetapi semuanya ditolak mentah-mentah.

“Kamu semua dah lupa sabda Rasulullah? Constantinople akan ditawan oleh tentera yang terbaik. Kitalah tentera yang terbaik itu!” Ketegasan Muhammad al-Fatih menggerunkan mereka berdua.

Malam itu, sultan mempunyai helahnya yang tersendiri. Helah luar biasa yang tidak pernah terfikir oleh mana-mana tentera sebelumnya untuk melakukannya. Beliau telah mengarahkan tenteranya supaya membawa kapal-kapal itu masuk ke perairan Halic melalui jalan darat!

Masing-masing terpinga-pinga dengan arahan yang tidak masuk akal itu. Ini kerja gila!
“Mustahil tuanku!” Dia lekas membantah. Khalil Pasya terdiam. Barangkali cuba memikirkan rasionalnya.

“Kumpulkan kayu-kayu. Susun dan sapukan minyak di atasnya. Insya Allah, Dia akan meluncurkan kapal-kapal kita dan kalian akan tiba di Halic sebelum subuh.”

Lalu pada malam itu juga, tentera Uthmaniyyah dengan semangat dan kekuatan luar biasa telah berjaya menarik 70 kapal dari pantai Besiktas ke Galata melalui bukit yang begitu tinggi dengan jarak melebihi tiga batu sebelum dilayarkan semula di perairan Halic!

Subuh esoknya kedengaran laungan takbir yang maha kuat di perairan Halic. Penduduk Constantinople terperanjat besar. Kota Byzantine kini telah dikepung tentera Uthmaniyyah!(Fragmen novel Rona Bosphorus, UPND, 2003)

Read more...

Selasa, Mei 29, 2007

FATH ISTANBUL (1453 - 2007)
(SEMPENA 554 TAHUN KEJATUHAN CONSTANTINOPLE)

“Yang di sana tu pula dibina pada 1988,” Afham menuding ke arah jihat utara. “Namanya Jambatan Sultan Muhammad al-Fatih, diambil sempena nama sultan Daulah Uthmaniyyah yang telah menawan Kota Constantinople daripada tangan Kerajaan Kristian Byzantine. Sejak itu Constantinople ditukar namanya kepada Islam Bol, ertinya ‘Bandar Islam’ dan kemudiannya dipanggil Istanbul.”


“Bukan Isketambola dalam Tiga Abdul itu ke?” sampuk Haji Abu bersahaja.
Afham menggeleng. Mereka sama-sama tertawa. Siapa yang boleh melupakan nama negara yang disebut dalam filem lakonan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee itu?

“Bila Istanbul ni ditawan oleh umat Islam, bang?” Pertama kali pertanyaan meletus dari bibir Rumaizah.
Afham meraba beg sandang kulit yang sentiasa dibawanya ke mana-mana. Sebagai pelajar sarjana yang mendalami sejarah ketamadunan Turki, soalan begitu tidak menjadi masalah baginya.

“Pada 29 Mei 1453 Masihi. Setelah beberapa percubaan oleh pemimpin-pemimpin Islam sebelumnya gagal, akhirnya Sultan Muhammad Al-Fatih berjaya merealisasikan sabda Rasulullah SAW yang berbunyi: Sesungguhnya Costantinople itu pasti akan dibuka. Sebaik-baik ketua adalah ketuanya, dan sebaik-baik tentera adalah tenteranya. Ia telah membuktikan kesahihan Hadis Nabi.”
Mereka sama-sama berselawat apabila perkataan Rasulullah disebut.

“Tapi usaha mahu menawan kota ini bukan mudah. Makan masa bertahun-tahun. Ia dikepung berbulan-bulan oleh tentera Islam. Dengan kebijaksanaan dan keimanan yang luar biasa dan kukuh sahaja pihak Islam dapat mencipta kejayaan.”

Suasana dibiarkan khali seketika. Pandangan masing-masing terus melesat ke tengah selat.
Rumeli Hisari yang berdiri teguh berhampiran Jambatan Sultan Muhammad Al-Fatih kelihatan dipenuhi meriam-meriam yang beratus-ratus tan beratnya.

Daammm!

Sebutir peluru meriam mengenai sasaran. Dia nampak sebuah kapal musuh yang cuba mudik ke Laut Marmara bergoncang dan mulai berasap setelah layarnya terbakar.

Daammm!
Daammm! Daaammm!

Ledakan demi ledakan bertalu-talu memecah keheningan Selat Bosphorus. Bersilih ganti. Sekejap bedilan datangnya dari tebing tinggi kubu Rumeli Hisari di sebelah Eropah. Sebentar kemudian meletus pula bedilan yang datangnya dari benteng Anadolu Hisari binaan Sultan Beyazid di sebelah Asia.

“Allahu Akbar! Allahu Akbar!”
Sayup-sayup kedengaran laungan keramat dari kedua-dua tebing yang mengawal laluan tersempit di Selat Bosphorus.

Anak kapal musuh ketakutan. Layar mereka patah dan hangus, dinding kapal pecah dan tidak dapat diselamatkan lagi. Bantuan untuk Kerajaan Byzantine yang sedang dikepung tiga penjuru dipatahkan sekali lagi di tengah perairan. Tentera musuh tiada pilihan selain berebut-rebut menaiki sampan-sampan kecil bagi menyelamatkan diri. Yang tidak sempat terpaksa mengambil risiko terjun ke laut dan berenang ke tebing meski jerung dan yu sudah siap menunggu.

Daammm!

Bedilan terakhir dari Rumeli Hisari yang dibina oleh tentera Al-Fatih menenggelamkan terus kapal musuh ke dasar selat.
Dia dapat melihat tentera muslimin bertakbir dan berpelukan sesama mereka. Sultan Muhammad Al-Fatih yang masih muda dan amat segak itu sujud di bumi tanda syukur dengan kejayaan itu. Alangkah gembiranya!
(Fragmen novel Rona Bosphorus, UPND, 2003)

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP