Rabu, Mei 21, 2008


Memo: Bagi para pembaca di Batu Pahat, dapatkan Salju Sakinah di Kedai Buku Popular, The Summit, Batu Pahat dengan harga RM19.50 sahaja!

Promosi Salju Sakinah

--> Saya akan muncul dalam slot MHI, di TV3 pada 7.30pg, Isnin, 26 Mei 2008 bagi mempromosi Salju Sakinah!

- Silakan mendengar iklan Salju Sakinah secara audio di sini!
-Dapatkan Salju Sakinah dengan diskaun 20% sepanjang Mei di sini!
-Bagi yang membelinya di gedung-gedung MPH, akan beroleh paper bag khas Salju Sakinah.


Ulasan2 Salju Sakinah

i

Salju Sakinah adalah antara novel terbitan PTS yang paling laris jualannya semasa di Pesta Buku KL baru-baru ini. Rak tempat novel ini diletakkan sentiasa dikerumuni orang ramai. Berdasarkan pemerhatian rambang, kebanyakan pembelinya adalah para pelajar sekolah agama dan universiti seperti UIA, KUIS, USIM serta yang sewaktu dengannya. Ya, lautan tudung labuh selalu sahaja menyerang rak novel cinta Islami PTS!

Baca lanjut ulasan novelis Firdaus Arif ini di sini.

ii

Ingin aku tekankan di sini, novel tersebut bukanlah seperti novel pop kontemporari yg mengajak manusia leka dengan dunia cinta, sebaliknya Salju Sakinah adalah salah satu daripada sekelumit novel-novel Melayu yg berunsur irama Islamic. Santai untuk dibaca malah diterapkan dengan pelbagai unsur Islam berlatarbelakangkan kehidupan seorang siswazah di Universiti Yarmouk dan pengalaman menghidupkan usaha dakwah di kampung halaman yg sarat dengan mehnah dan ujian daripada masyarakat dan keluarga. Antara lain yg menjadi pendorong untuk aku membaca novel tersebut adalah kerna jalan cerita yg 'dekat di hati'.

Baca lanjut entri anak lelaki pemilik MK Berkat Enterprise yang kilangnya menjadi inspirasi kepada saya menggarap latar Desa Wali Foods Sdn Bhd dalam novel ini.

iii

"Saya amat percaya bahawa seorang novelis harus menjadi manusia dualisme terutama apabila ingin mengangkat pemikiran pro-kontra masyarakat yang pelbagai. Pertentangan jalur pemikiran dalam masyarakat hanya boleh digarap apabila novelis menjadi manusia dualisme. Inilah kekuatan yang memberi kesan dalam watak-watak protagonis dan antagonis yang digarap dalam Salju Sakinah."

Boleh baca lanjut resensi novel Salju Sakinah tulisan penulis muda yang sedang mencipta nama, Sdr Naimisa Yusof di sini.

1 komentar:

~[Wardah al-Farafishah]~ 4:02 PTG  

afwan
ustaz hafizi promote jugak buku tu di smkakl..
syukran sbb hasilkn novel trsebut
bnyk ilmu yg ana dpt,insyaAllah ana ambil sbg bimbingan hidup ana

Catat Ulasan

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP