Isnin, Julai 28, 2008

JIKA KITA LUPA SEJARAH, SEJARAH AKAN MENDERA KITA

Simpati sungguh rasanya dengan Sdr Mahfuz Hj Omar, ketua penerangan sebuah gerakan Islam terbesar negara. Boleh baca permohonan maafnya di sini. Keterlanjurannya berasas. Dan dia yang berasa bersalah dan berdosa terpaksa "menipu" khalayak atas kapasiti ketua penerangan segera memohon maaf di atas kesilapan yang bukan sengaja dilakukannya. Dapat dirasakan betapa dia benar-benar kesal di atas perbuatan yang tidak sepatutnya itu.

Tetapi, bagaimana dengan "beberapa orang" yang terlanjur langkah terhegeh-hegeh pergi berjumpa untuk ber"muqabalah" dengan musuh lama yang sedang tersepit, tetapi boleh saja mematuk bila-bila masa. Malah ada pula yang didakwa berunding 4 hari 4 malam dengan seteru silam untuk memastikan boleh menjadi wazir kabir yang bakal berkuasa di sebuah negeri. Adakah tidak mahu meniru perbuatan mulia yang Sdr. Mahfuz tunjukkan?

Sdr. Mahfuz, tindakan saudara memang terhormat. Ketara sejarah masih erat digenggam, bukan senang-senang dibuang ke dalam bakul sampah. Moga saudara terselamat dalam muktamar Ogos nanti.

Yang lain-lain itu, tunggu sajalah. Pemimpin datang dan pergi. Boleh datang dan boleh pergi, bukan masalah. Temberang itu bukan daripada sunnah Nabi. Yang menjadi liabiliti dan memudaratkan, boleh ma'assalaamah!

0 komentar:

Catat Ulasan

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP