Sabtu, Oktober 11, 2008

DATUK PAGIL HAI

MELAKA 10 Okt. - Pelakon terkenal Bollywood, Shah Rukh Khan merupakan antara penerima Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) sempena hari jadi Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Khalil Yaakob ke-70, esok.

Dengan penganugerahan darjah DMSM itu, Shah Rukh Khan akan bergelar DATUK.- Utusan.

Memo: Memang hamqa'. Harapnya tiada lagi adegan manja 'terlampau' laga-laga pipi dengan isteri pembesar.

Read more...

Rabu, Oktober 08, 2008

AKHIRNYALAH

KUALA LUMPUR, 8 Okt (Bernama) -- Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tidak akan mempertahankan jawatan Presiden Umno pada perhimpunan agung parti Mac tahun depan dan kemudiannya akan melepaskan jawatan Perdana Menteri dan Pengerusi Barisan Nasional.

Memo: Memang sedih dan amat pilu apabila mengenangkan PM sebersih dan sealim Pak Lah hanya dapat berkhidmat sebagai kepala negara tercinta selama 5 tahun 5 bulan sahaja. Pak Lah cucu ulama yang benci korupsi, anti ISA, anti Amerika, malah pencetus Islam Hadhari pula. Jauh macam langit dengan bumilah jika nak dibandingkan dengan pemimpin-pemimpin sebelumnya yang berfikrah sekular, sibuk mengumpul harta untuk anak dan menantu, dan mengayakan kroni sahaja. Inilah satu kehilangan besar dalam negara yang perlu dicatat dalam buku-buku sejarah. Mungkin angka 58 adalah angka yang tidak membawa tuah kepada pemimpin yang sesuci Pak Lah. Inna lillah.


Read more...

Ahad, Oktober 05, 2008

SEBUAH LAGI NOVEL ISLAMI sebagai ALTERNATIF

Sebagai graduan agama, kemampuan Salina Ibrahim menampilkan citra muslimah mujahidah tabah dalam novel-novelnya tidak perlu dipertikaikan lagi. Dan sewajarnya novel syariah-compliant seperti inilah yang harus dimiliki sebagai alternatif kepada novel-novel pop di pasaran. Bukan yang Pertama pasti berupaya memenuhi citarasa pembaca yang dahagakan motivasi dan inspirasi.

- zaid akhtarMemo: Novel ini pernah diterbitkan secara bersiri di Ruangan Agama Utusan Malaysia sepanjang 2007

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP