Jumaat, Oktober 31, 2008

Liqa’ Mahabbah Eidulfitri

LIQA’ Mahabbah Eidulfitri Alumni Jordan akan diadakan pada 1 November 2008 pada hari Sabtu di Dewan al-Marbawi (mudarraj) Institut Perguruan Islam, Bangi jam 4.30pm - Maghrib.

Ikhwah dan akhawat alumni Jordan dijemput hadir. Sahkan kehadiran menerusi sms kepada al-Akh Rahimi Saad 013 2444343 atau al-Akh Fazdi Harun 013 3445268.

Pesan al-Akh Fazdi, "Juadah anda sangat dialu-alukan untuk dibawa ke majlis." Semoga kehadiran dapat menyemarakkan lagi ukhuwah. Mohon dipanjang-panjangkan.

Memo: Laman sesawang Alumni Jordan boleh dilayari di http://alumnijordan.wordpress.com/ masih lagi baru barangkali. Apapun tahniah kepada pengendali.

(Iklan ini dipetik dari blog Ibnu Ahmad Al-Kurauwi )

Read more...

Khamis, Oktober 30, 2008

IMPIAN-IMPIAN dalam PENULISAN NOVEL DAKWAH

Impian kita memang banyak. Namun dengan niat berdakwah seraya melangsungkan tuntutan amar ma’ruf nahi munkar dan pembentukan generasi ulul albab kita berharap karya-karya dakwah yang dihasilkan mampu mencapai tiga sasaran berikut:

Novel Dakwah sebagai Model
Kesemua protagonis dalam novel-novel kita setakat ini ditampilkan sebagai seorang pelajar Islam yang bercita-cita tinggi, kuat semangat Islamnya, memiliki sifat-sifat mahmudah, bijak bertindak dan sangat peka dan sensitif dengan ehwal sekelilingnya.

Bagi kita, dalam sebuah novel dakwah, watak sebegitulah yang perlu ditonjolkan sebagai qudwah hasanah yang kita mahukan tegal pembacanya sedikit sebanyak akan terkesan dengan bahan bacaannya.

Kita kira pembaca kontemporari mesti peka dengan isu-isu semasa, nasib umat Islam di tempat lain, malah harus prihatin dengan ancaman musuh-musuh Islam yang merosakkan umat Islam dengan ghazwul fikri (serangan pemikiran) dan ghazwul tsaqafi (serangan budaya) yang sangat terancang.

Novel Dakwah sebagai Alternatif
Masyarakat kita sudah terlalu banyak dilambakkan dengan karya-karya yang berbau cinta asyik-masyuk, hanyut tenggelam, dan melalaikan, justeru harus ada karya dakwah yang lebih baik yang hadir sebagai alternatif kepada pembaca. Kalau menulis karya berunsur cinta/melankolia sekalipun (baca: cinta sebagai bumbu, bukan sebagai mauduk utama), biarlah kisah cinta yang terkawal dan selari dengan batas-batas Islam – mengutamakan nilai-nilai Islam seperti tidak bergaul bebas, patuh ibu bapa, dan taat memelihara syariat.

Novel Dakwah sebagai Perisai
Bukan sekadar alternatif, karya dakwah harus diisi dengan pemikiran dan ilmu yang berupaya membangunkan diri dan rohani khalayaknya. Karya dakwah yang berjatidiri Islam dan Melayu juga mampu bertindak sebagai perisai kepada masyarakat yang menghadapi serangan budaya dan pemikiran yang bertali arus dari pelbagai jihat.

(Diubahsuai daripada kertas kerja Kolokium Citra Dakwah dalam Novel Popular, 21 Ogos 2008, Puri Pujangga1, UKM)


Read more...

Isnin, Oktober 27, 2008

AKHIRNYA ... tiada yang kekal

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP