Ahad, Disember 21, 2008

SEMALAM di JOHOR BAHRU

Semalam saya hadir bersama seorang rakan ke Bicara Karya Sastera Johor 2008 di Perpustakaan Sultan Ismail, Johor Bahru. Sebagaimana maklum novel keempat saya - Justeru Impian di Jaring (JIdJ) dibicarakan oleh Tuan Shahrun Nizal Mohd Nor dari DBPKL.

Nampaknya ini kali kedua JIdJ dikupas. Kali pertama oleh Dr. Kamariah Kamarudin yang sangat mahir dengan Teori Takmilah menerusi kertas kerjanya JIdJ: Penelitian Terhadap Nilai Sahsiah dan Maruah Insan pada Ogos 2007. Kali ini Shahrun Nizal mahu menyorotnya menerusi pendekatan Teori Sastera Pengabdian pula lewat kertas kerjanya yang berjudul JIdJ dari Perspektif Teori Taabudiyah.

Secara peribadi saya sangat gembira dan bertuah tentunya apabila novel ini yang saya kira paling kurang 'menjaring' pembaca tetapi telah 'dilihat' menerusi kaca mata kedua-dua teori sastera Islam tersebut.

Terima kasih kepada Tuan Shahrun Nizal yang turut melihat beberapa aspek kelemahan dan kekurangan novel tersebut. Terima kasih juga kepada Bahagian Teori dan Kritikan DBP, DBPWS, dan PPJ yang menganjurkan program bermanfaat sebegini dan sudi memilih JIdJ sekali lagi.

Dan terima kasih juga kepada pihak tuan rumah iaitu PSI yang mengejutkan saya apabila diminta mencoretkan sepatah dua kata dan tanda tangan pada kad manila untuk dipamerkan di ruang pameran perpustakaan.

Memo: Untuk gambar dan tulisan lanjut sila ke sini.

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP