Ahad, Januari 11, 2009


Sunnah qunut nazilah ini merupakan pendapat para ulama dari mazhab Hanafiyyah, Malikiyyah, Syafi'iyyah, Hanbaliyyah dan lain-lainnya. Imam Syafi'i rahimahullah berkata: "Apabila turun musibah kepada kaum muslimin disyariatkan membaca qunut nazilah pada seluruh solat wajib." (Syarhus Sunnah karya Al-Baghawi 2/279).

Imam Ahmad bin Hanbal rahimahullah berkata: "Apabila turun bencana kepada kaum muslimin, hendaknya imam melakukan qunut dan diaminkan oleh orang yang dibelakangnya." (Al-Mughni 1/450).

Syaikhul Islam Ibnu Taimiyyah rahimahullah berkata: "Di kalangan ulama ada tiga pendapat tentang qunut. Yang paling benar dari tiga pendapat tersebut, qunut disunnahkan ketika ada keperluan.،¨ (Taudhih Al-Ahkam).

Pendapat-pendapat diatas tentunya berlandaskan hadis-hadis yang sahih mutawatir seperti hadits Anas bin Malik radhiallahu 'anhu riwayat Bukhari-Muslim yang menjelaskan pelaksanaan qunut nazilah oleh Rasulullahu saw selama sebulan pada peristiwa pembunuhan 60 shahabat penghafal Al-Quran, juga hadis Abu Hurairah Radhiallahu 'anhu riwayat Bukhari-Muslim.

1 komentar:

Tanpa Nama,  6:01 PTG  

salam...berkenaan doa qunut ni. sy difahamkan xbleh bc doa ni kalu smbhyg sendiri2. kne dlm smhyg jemaah. btol ker???

Sy linkkan forum ini
http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=46&thread_id=447k

Catat Ulasan

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP