Ahad, Ogos 16, 2009

PENYAKIT & KEMATIAN

Mak di kampung memberitahu, Amir Mansor, anak Mak Su Yang jiran kami meninggal dunia awal pagi tadi. Kemalangan mootosikal. Usianya muda lagi - sekitar 26-28 tahun. Ya, sudah tiba ajalnya meski belum berumahtangga.

Kematian-kematian pada usia muda memang mengejutkan kita. Biarpun ajal maut di tangan Tuhan, namun kematian yang menjemput orang-orang muda yang belum pun cecah 40-an begitu dirasakan dan kita tangisi kehilangannya. Apatah lagi, jika yang mati itu tokoh yang hebat sahsiahnya dan besar sumbangannya kepada umat seperti Aminuddin Baki, mahupun Ustaz Asri Rabbani.

Kepergian Ustaz Asri memang satu kehilangan besar. Bagi generasi seperti saya yang mula mengenali alunan suaranya sejak era Nadamurni pada akhir 80-an, vokal almarhum memang tiada tolok bandingnya. Dan apabila ditubuhkan Rabbani pada 1997, bagi saya, Ustaz Asri adalah Rabbani, dan Rabbani adalah Ustaz Asri sendiri. Kini, Kehilangannya tentu sekali tidak akan berganti.

Pada akhir zaman begini, beberapa penyakit kronik terutama yang berpunca daripada masalah jantung, strok dan barah begitu membimbangkan. Makin ramai yang jatuh sakit secara mengejut diserang penyakit-penyakit tersebut, dan jarang-jarang yang terselamat. Seperti jantung, angin ahmar juga menyerang tiba-tiba - tanpa mengira seseorang itu aktif beriadah mahupun tidak. Barah juga berbahaya kerana membunuh secara senyap. Barah adalah pembunuh utama di Malaysia. Tanpa tanda tanpa inzar. Dan seringkali kita dengar, biasanya ketika berjaya dikesan, sudah di peringkat ketiga.

Inna lillah!

4 komentar:

Sham al-Johori 7:47 PG  

Tuan syeikh musyidul am pusat Segamat.
Mati itu benar. Yang palsunya berita kematian itu aja. Mati kena bunuh dikatakan bunuh diri dan macam-macam lagi. Usia hanya angka sebagai plot cerita.
Ini semua ikhtibar kepada kita.

pakcu,  10:50 PG  

ermm, semalam aku terkenangkan amir..dia berada di rumah baru kini. Teringat kata2 Al-Ghazali..aku hairan melihat manusia bergelakketawa sedangkan saat itu kain kafannya sedang digunting org. ( Betapa mati itu hadir tanpa disedari tiada lewat walau sesaat )

p/s : teringat juga klip video hassan...bagaimana ruh melihat jasadnya telah kaku.

HAJI ARSHAD BIN HAJI ARBAIN 9:59 PTG  

assalamualaikum. Setiap yang bernyawa pasti mati, entah esok atau bila hanya Allah yg tahu. Biarlah yg mati tidak menyusahkan orang lain, Sertailah takaful Ikhlas, kerana hanya Takaful Ikhlas menyediakan Sistem HIBAH.

HAJI ARSHAD BIN HAJI ARBAIN 10:05 PTG  

Assalamualaikum. Yang hidup pasti akan mati. Siapkan payung sebelum hujan. Jangan menyusahkan orang lain dengan meninggalkan beban hutang dsb. Sertailah Takaful Ikhlas (100% Islamic)kerana hanya Takaful Ikhlas menyediakan sistem HIBAH.

Catat Ulasan

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP