Rabu, Jun 10, 2009

SPM: WAJIB LULUS BeeAii PULAK DAH ...

Astaghfirullah.
Isu PPSMI masih belum selesai. Masih dalam kajian khabarnya, walhal berpuluh-puluh kajian sudah dijalankan sejak 2003 berkenaan PPSMI oleh pakar-pakar yang berautoriti. Persidangan meja bulat juga sudah diadakan. Demonstrasi jalanan juga sudah dilancarkan. Tetapi apalah sangat nilai kajian itu; apalah sangat resolusi meja bulat, tiga segi atau empat segi sekalipun pada manusia yang berlidah dua dan gegendang telinganya tersumbat. Kini, datang pula cadangan (macam dah nak dilaksana saja?) mahu meletakkan syarat WAJIB LULUS Bahasa Inggeris dalam peperiksaan SPM.

Entahlah.
Apalah malangnya kita. Lepas satu, satu yang datang. Ibarat keluar dari mulut rimau, masuk pula ke mulut buaya. Lari dari Ya'juj & Ma'juj, bertemu pula Dajjal Malaun. Memang di akhir zaman benar kita ini. Yang baik dikata buruk, yang haram dikata halal, yang dah molek ada, kita tukar bagi makin teruk. Inilah natijah memberi amanah kepada yang bukan ahli. Kita beri nasi, tapai basi pula yang dikembalikan.

Kita tidak anti-BI, tidak menafikan kepentingan menguasai BI pada zaman global ini, tetapi mewajibkan pelajar untuk lulus adalah satu penganiayaan. Satu kezaliman.

Menurut Bernama, orang ramai yang ingin mengemukakan cadangan dan pandangan berhubung isu Bahasa Inggeris syarat wajib untuk lulus peperiksaan SPM boleh berbuat demikian melalui saluran telefon dan emel kepada Kementerian Pelajaran. Ia boleh disalurkan ke talian khidmat pelanggan kementerian itu di 03-7723 7070 atau emel di kpkpm@moe.gov.my.

Baca lanjut tentang berita malang ini di akhbar BI dan akhbar BM (yang malu-malu mahu menyiarkannya).

Memo: Lebih bimbangkan nasib pelajar luar bandar. Nasib pelajar kelas lembam@hujung yang subjek bahasa Melayu pun susah hendak lulus, tak usah cerita. Ma'assalaamah!

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP