Rabu, Julai 22, 2009

HSDT 7

Hadiah Sastera Darul Ta'zim VII 2009 diadakan di Pusat Konvensyen, Persada Johor, JB. Hari Jumaat, 17 Julai 2009, jam 8.30 malam.

Terima kasih kepada Kerajaan Johor (menerusi iltizam Yayasan Warisan Johor) yang istiqamah melaksanakan hadiah sastera negeri ini sejak lebih sedekad lalu. Begitu juga dengan para penganjur bersamanya seperti DBPWS, PPJ, MKNJ dan GAPENA. Bermula 1996, namun kemudiannya sejak 1999, HSDT berjaya diadakan setiap dua tahun.

Sebagaimana biasa, para pemenang dan VIP diberikan penginapan percuma sehari semalam di hotel. Kali ini Hotel Putri Pacific di sebelah Persada Johor menjadi pilihan. Pada mulanya saya menyangka kedua-duanya terpisah agak jauh. Rupa-rupanya di aras 2 telah dibina jejantas yang menghubungkan kedua-dua bangunan.

Dipendekkan cerita, tahun ini giliran Pak Matlob (namanya cukup sinonim sebagai pejuang tulisan Jawi) dinobatkan sebagai penerima Hadiah Karyawan Sastera Johor. Sementara guru dari kampung halaman saya (Endau), Nazim Mohd Subari terpilih menerima Hadiah Cipta Karyawan Muda Johor. Penulis terkenal, Dr. Mawar Shafei pula mencatat sejarah tahun ini dengan memenangi tiga kategori berbeza. Tahniah kepada semua pemenang.

Memo:
Gambar atas: Menerima hadiah kategori novel remaja daripada Dato' Termuzi Abdul Aziz, Ketua Pengarah DBP yang baharu diiringi Amiruddin Ali, Ketua 1 PPJ.

Gambar bawah: Bersama 'abang macho' Saharil Hasrin Sanin dan Tuan Haji Shamsudin Othman al-Johori

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP