Khamis, Ogos 27, 2009

BERSAMA PROF. UNGKU AZIZ:
Gambar Yang Tidak 'Selalu'


“Bahasa Inggeris lebih mendapat perhatian di negara ini bukan kerana ia terlalu penting dalam pencarian maklumat, tetapi disebabkan sikap kita sehingga bahasa Melayu enggan dipelajari sedangkan kedudukannya sebagai bahasa perpaduan mengatasi segala-galanya memang diakui orang politik,” kata YM Prof Diraja Ungku Aziz dalam ucapan perasmiannya semalam.

Memo: Para finalis Anugerah Buku Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian 2009 bergambar bersama-sama Prof. Diraja Ungku Aziz seusai majlis.


Read more...

Isnin, Ogos 24, 2009

RAMADHAN: MASJID di URDUN

Ramadhan datang lagi. Entah mengapa apabila menuju ke masjid setiap Isyak untuk melaksanakan fardu Isyak dan tarawih, saya kerap dilambai nostalgia. Ya, nostalgia ketika menuntut di Urdun tentunya.

Menjadi satu kelaziman bagi saya dan beberapa teman serumah satu waktu dahulu, bertawaf ke beberapa masjid sepanjang Ramadhan di sana. Meskipun Masjid Abdullah Hammoud, Duwar Nasiem yang berimamkan Abu Munzir adalah masjid paling dekat dengan rumah kami, namun apabila Ramadhan tiba, kami lebih gemar bersolat Isyak dan tarawih di beberapa buah masjid mengikut giliran. Malam ini di masjid ini, malam esok di masjid itu, malam lusa di masjid sana dan begitulah seterusnya.

Antaranya, Masjid Jami'ah, Masjid Faiha' di Duwar Qubah menuju ke Balad, Masjid Duwar Iskan, Masjid Hayyu Janubiy dan dua tiga buah masjid lagi yang saya lupa namanya.
Kesemua masjid di Irbid mengadakan solat tarawih sebanyak 8 rakaat. Tiada selawat dan tiada doa berjela seperti di tempat kita.

Bagi masjid-masjid yang berdekatan, cukup dengan berbasikal untuk ke sana. Bagi yang jaraknya agak jauh seperti Masjid Faiha', kami terpaksa menghabiskan setengah dinar untuk tambang teksi. Biasanya kami memilih masjid yang agak jauh jika ada pensyarah-pensyarah kami di Kulliyyah syariah menjadi imam di situ. Lebih menarik jika ada kuliah diselitkan selama 10 minit selepas rakaat keempat.


Mencari masjid di Urdun pada malam hari tidak payah. Menara-menaranya biasanya tinggi dan lampunya juga seragam. Cari saja lampu kalimantang berwarna hijau yang terletak agak tinggi, di sanalah terletaknya masjid.


Memo: Gambar Masjid Abdullah Hammaoud. Ihsan AlbumHasmadi.

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP