Khamis, November 05, 2009

BETAT

Segala-galanya boleh. Jika mahu berjaya, maju dan popular, segalanya harus dilakukan. Tanpa mengira soal bermoral atau tidak, menyentuh sensitiviti pihak lain atau tidak, halal atau haram di sisi agama, segalanya boleh, boleh dan boleh. Apatah lagi jika berada di sebuah negara yang digelar Bolehland.

Iklan kita semakin teruk. Terlalu banyak untuk diperincikan satu persatu iklan yang masuk dalam senarai keji @ sampah. Selepas sebuah syarikat penerbangan tambang murah mengeksploitasi wanita dan menyuntik elemen lucah  (yang kononnya lucu) di fikiran kanak-kanak, datang pula sebuah lagi iklan dari pengeluar tuala wanita yang meminta peserta menghitung seluar dalam wanita. Hadiahnya juga boleh tahan lumayannya.

Dada kita semakin sesak. Dalam pada Kementerian Pelajaran menambah beban guru dengan mewajibkan subjek Sivik di sekolah, pihak yang satu lagi seronok pula mencipta gimik murahan sebagai pelaris jenama barangan.  Akta yang ada sekadar ada. Pihak yang ditugaskan menguatkuasakan akta pula jenis 'memilih', betat dan tidak sensitif. Bila dijentik telinga, barulah terkejut dan kemudiannya pura-pura sibuk mengacah akan mengambil tindakan.

Bagi syarikat produk itu pula, biarlah lucah sekalipun; sekurang-kurangnya jenama mereka akan melonjak dan menjadi sebutan kembali. Nilai komersial itu penting. Apalah sangat yang ada dengan kemarahan persatuan pengguna. Paling teruk pun akan dapat surat amaran dari pihak berkuasa. Peduli apa.

Baca lanjut di sini.

Read more...

Selasa, November 03, 2009


Kemelut Novel Islami?

Oleh Nurul Farina Nazlan


SASTERA Islam kini dilihat semakin terarah untuk mengikut pendekatan penulisan sastera popular apabila semakin ramai penulis baru dalam kelompok ini berusaha mencipta nama dengan novel Islam berbau pop selepas Ayat-Ayat Cinta menjulang nama Habiburrahman el-Shirazy. 

Kejayaan Habiburrahman memenangi sebahagian besar peminat novel Indonesia, Malaysia, Singapura dan Brunei Darussalam, sehingga ia dipindahkan ke filem dijadikan sebagai landasan untuk menghasilkan karya sedemikian bagi menjamin ‘pelaburan’ idea dan pengorbanan masa mereka mendapat pulang baik.

Novelis Islami, Zaid Akhtar, mengakui bahawa sejak ‘demam’ Ayat-Ayat Cinta melanda Indonesia dan Malaysia, semakin ramai penulis terdorong untuk menulis novel berkonsep sedemikian dengan harapan mereka turut dapat menumpang tuah pengarang Indonesia terbabit. 

“Barangkali disebabkan sambutan hebat terhadap novel popular itu yang diulang cetak berkali-kali membuka mata pelbagai pihak termasuk penerbit dan penulis bahawa novel dan karya Islam juga mampu menarik minat masyarakat untuk menjadikannya sebagai wacana ilmu,” katanya kepada Sastera ketika ditemubual secara dalam talian.

Baca lanjut.

(Sumber: Berita Harian 3 November 2009)


Read more...

Ahad, November 01, 2009

JOM ke RFC KLUANG!


Petang Rabu lalu, saya ke Kluang untuk menghadiri mesyuarat penyelaras Pra-U di Sekolah Tinggi Kluang. Tiba-tiba sahaja dikehendaki hadir. Kerja melambak di sekolah. Surat pula baru difakskan pada sebelah pagi. Lalu saya bermusafir sejauh 110 kilometer dengan separuh hati.

Mesyuarat usai jam 5 suku meskipun penceramah undangan dari Putrajaya tidak sampai-sampai. Sejurus solat Asar di Masjid Jami' Kluang, saya memandu ke Pusat Bandar. Niat saya hanya satu, mahu singgah di Radix Fried Chicken (RFC) Kluang yang dengarnya baru dibuka Sabtu minggu lepas (23 Oktober 2009).

Lokasinya cukup strategik. Terletak betul-betul di hadapan Kluang Mall yang menempatkan pasaraya Pacific. Jika mahu ke Mersing dengan melalui pusat bandar, kita akan melintas di hadapan restoran makanan segera Islam-bumiputera ini.

Ya, ini kali kedua saya ke RFC. Pertama kali menikmati juadahnya pada November tahun lepas di RFC Sungai Petani. RFC Kluang ini rasanya adalah francais ketiga di Malaysia selepas Sungai Petani dan Alor Setar. Agak sempit di tingkat bawah, tetapi masih ada ruang makan di aras dua.

Nampaknya francais HPA semakin berkembang dan berkembang. Saya pasti, umat Islam memang menanti-nantikan pembukaannya di tempat mereka.

Tahniah HPA!


Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP