Khamis, Disember 03, 2009

KENDURI WAZIR di DEWAN SASTERA DISEMBER 


PUJIAN demi pujian tiba-tiba mengapung ke langit.
            “Inilah rekod baru negara!”
            “Inilah langkahan saujana!”
            “Belum ada yang sepantas dia. Baru setahun jagung dalam siasah sudah bergelar menteri.”
            “Dia memang terlebih layak. Pemimpin sepertinya cuma satu dalam sejuta.”
“Dia tokoh prihatin dan penyayang. Alangkah beruntungnya rakyat punyai pemimpin sepertinya. Tentu tiada lagi rakyat terbiar kelaparan dan menderita.”
“Dia tokoh bersih suci. Rasuah pasti diperangi. Tiada rakyat tertindas lagi.”
            “Dia tokoh ilmuwan. Budaya ilmu jadi keutamaan. Institusi pendidikan akan tumbuh bagai cendawan.”
            “Dia tokoh ulama. Islam pasti akan lebih gemilang. Masjid-masjid tentu akan lebih makmur. Ibarat baldatun toyyibatun wa rabbun ghafuur.”


Memo: Mahu baca lanjut bagaimana sudahnya Kenduri Wazir, sila dapatkan Dewan Sastera edisi Disember 2009 yang sedang berada di pasaran. Selepas 9 tahun kemarau, akhirnya sebuah lagi cerpen saya tersiar di Dewan Sastera. Jutaan terima kasih buat Kak Rozninah, editor tersohor majalah sastera terprestij itu yang sudi mengundang saya menjadi Karyawan Bulan Ini dan menulis sedikit tentang perjalanan dan pengalaman penulisan yang tidak seberapa ini.


Read more...

Selasa, Disember 01, 2009

NOVEL YANG KEKAL RELEVAN

Berikut antara petikan tulisan penuh Mahathir dalam blognya Chedet yang disiarkan pada 30 November 2009 jam 12:07 tengahari.

1. Pilihanraya Umum ke-13 hanya dua tahun lagi. Saya sedang meneliti reaksi rakyat terhadap UMNO dibawah pimpinan baru. Saya terkejut. Saya terkejut kerana seorang bekas pemimpin UMNO yang kanan telah meluahkan perasaannya dengan berkata "UMNO is rotten to the core" (UMNO busuk hingga ke ususnya).


3. UMNO busuk daripada peringkat terendah hingga ke peringkat tertinggi katanya. Di cawangan, ketua cawangan hanya berjuang untuk mengekal dirinya sebagai ketua sahaja. Kenapa? Sebabnya majoriti ketua cawangan dapat jadi pengerusi Jawatakuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung dengan elaun tertentu dan kuasa untuk mengagih peruntukan. Berpeluang juga untuk jadi kontraktor Kelas F untuk projek kecil di luar bandar.

4. Untuk menentukan dirinya tidak dicabar ketua cawangan tidak akan benarkan sesiapa yang lebih terpelajar daripadanya masuk UMNO cawangannya. Lebih daripada itu kebanyakan peruntukan untuk jadi ahli UMNO, yang mana dia mesti melalui cawangan, tidak akan dilayan. Tujuannya ialah supaya cawangannya tidak mempunyai banyak ahli kerana mereka tetap akan menimbulkan masalah dan sukar dikawal, bahkan sukar disogok pun.

Baca lanjut.


Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP