Sabtu, Julai 10, 2010 MAHER ZAIN - Insya Allah

لو في يوم كان الحمل عليك ثقيل وتايه لوحدك مش لاقي دليل والهموم تخلي الليل طويل وترميك في غربة ومرارة وويل مد إيديك تلقاه دايما حواليك هو الله قبلك حاسس بك
إن شاء الله... إن شاء الله... إن شاء الله حتلاقي الطريق

لو في يوم خدتنا معاصي أو ذنوب وخافت قلوبنا ما تقدر تتوب وتشكي الروح ومين بالسر ليه نبوح ومين اللي يقدر يداوي الجروح مد إيديك تلقاه دايما حواليك هو الله قبلك حاسس بك إن شاء الله...شاء الله... إن شاء الله حتلاقي الطريق
قل يا الله إن عنك مش بعيد متشلش هم ولا تشعر بديء قول يا الله إهديني يا ألبي عشان اتوب إمحي الذنوب و إهديني الطريق...نورلي الطريق...نورلي الطريق...نورلي الطريق إن شاء الله...شاء الله... إن شاء الله حتلاقي الطريق

Read more...

Jumaat, Julai 09, 2010

ACHDIAT MENINGGAL DUNIA


JAKARTA: Novelis terkenal Indonesia, Achdiat K Mihardhja meninggal dunia di sebuah pusat penjagaan di Canberra, semalam. Achdiat meninggal dunia pada usia 99 tahun dan meninggalkan seorang isteri, Tati.

Jurucakap Kedutaan Indonesia di Australia, Raudin Anwar berkata, novelis itu menjalani rawatan di hospital sejak beberapa hari lalu selepas diserang angin ahmar.

“Dia dibenarkan keluar dari hospital selepas kelihatan pulih,” kata Raudin kepada wartawan.

Bagaimanapun, kesihatannya bertambah buruk sekembalinya di pusat jagaan di Canberra, tempat dia dan isterinya menetap sejak beberapa tahun lalu. Achdiat yang mengarang novel ‘Atheis’ pada 1940-an, sudah sekian lama menghidap kencing manis.

Menurut Raudin, Achdiat dikebumikan di tanah perkuburan Woden. Novelis itu dilahirkan di Garut, Jawa Barat pada 6 Mac 1911. Selepas bersara daripada menjadi pensyarah di Universiti Indonesia pada 1961, Achdiat berpindah ke Australia untuk mengajar kesusasteraan Indonesia di Universiti Kebangsaan Australia. - Agensi 

Sumber : Harian Metro 9 Julai 2010

Read more...

Khamis, Julai 08, 2010


BIANGLALA BOSPHORUS
SEBUAH ZIARAH MELUNAS RINDU

 
“Kau ingat lagi masa kita berlima kadang-kadang melepak petang-petang di tebing selat?”
Saya mengangguk. 
“Biasanya kita ke Eminonu, tidak jauh dari Sultanahmet.”
Masakan dapat dilupa saat indah bercanda bersama mereka. Malah kadangkala saya ke sana ditemani Emine, Siti Asiah dan Abang Fahim. Duduk bersantai di tebing menghadap ke laut sambil menyaksikan keindahan Selat Bosphorus adalah pengalaman yang tidak terlupakan. Tidak berapa jauh dari situ di Dataran Sultanahmet, tersergam pula dua bangunan paling terkenal dan bersejarah di Istanbul - Masjid Biru dan Aya Sofya. Sesiapa pun akan terpesona dengan panorama petang di sana.
“Sesekali kita makan angin lalu naik tramway hingga ke pantai Bebek.”
Aiman yang berusia 15 bulan sudah tertidur dalam pangkuan saya. Barangkali terbuai oleh penyaman udara. Sisli sudah hampir benar di depan.
“Aku masih ingat lagi Uzlah selalu kata, dia tak akan bernikah dengan orang Turki. Tapi, akhirnya … jadi orang Turki.”
Kami sama-sama tergelak.
“Dia dapat orang mana?”
“Katanya Denizli.”
“Jauh tu!”
“Mahunya tidak. Sepuluh atau sebelas jam jika menaiki bas ekspres dari sini. Tapi dah memang jodohnya dengan orang jauh.

Memo: Bianglala Bosphorus adalah novel bersiri terkini saya yang disiarkan di Majalah Anis. Novel ini adalah sequel kepada novel kedua saya yang terbit pada 2003 iaitu Rona Bosphorus. Untuk mengikuti siri ketujuhnya, dapatkan Majalah Anis edisi Julai 2010 yang sudah berada di pasaran sekarang.

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP